Wrocławskie browary

Jeszcze nie tak dawno temu w stolicy Dolnego Śląska mieliśmy taką oto sytuację, że jedyne wrocławskie piwo, które można znaleźć w sklepach – „Piast” nie było produkowane we Wrocławiu nawet. Chociaż nic w tej kwestii się nie zmieniło, pojawiły się nowe wrocławskie browary, które odnawiają bogate tradycje piwowarskie regionu.

Piwnice pełne piwa

Choć Polacy piją coraz więcej piwa, wciąż ten trunek nie jest tak ważny, jak niegdyś. Kiedyś piwo, pito przy każdej okazji, pito go więcej niż wody – bynajmniej nie ze względu na zawartość alkoholu, tego ówczesne piwa miały mniej, ale dlatego, że picie wody nie zawsze było bezpieczne. Piwo w trakcie produkcji, czyli warzenia, gotuje się, co niszczy bakterie i drobnoustroje chorobotwórcze. Wedle wielu miało też cudowne właściwości lecznicze. Dla wielu nadal ma.

Wrocławskie browaryW połowie XIX wieku na Dolnym Śląsku doliczono się ponad 1200 browarów, w samym Wrocławiu działało ich ok. 80. Oczywiście nie były to browary w dzisiejszym rozumieniu, najczęściej oznaczało to małe, rodzinne rzemieślnicze przedsięwzięcia, celujące w zaspokojenie potrzeb swoich i sąsiadów. Najbardziej jednak znane piwo produkowano w Świdnicy, stąd w wielu miastach Polski funkcjonowały pijalnie piwa, zwane „Piwnicami Świdnickimi”. Najbardziej znanym tego typu lokalem, jest, rzecz jasna, wrocławski przybytek położony na Rynku, mieniący się najstarszym, działającym tego typu miejscem w Europie.

Browar Piastowski

Tradycje piwowarstwa jednak latami zanikały – i tak w 1907 roku we Wrocławiu pozostało już tylko 34 browary. Po upadku komunizmu, pozostał nam już tylko Browar Piast (założony w 1978 roku), który w latach 90 został włączony do spółki Wrocławskie Zakłady Piwowarsko-Słodownicze, później znów pojawiły się jako Browary Dolnośląskie Piast SA. W 2001 roku Browar został sprzedany koncernowi Carlsberg, piwo, ze względu na przestarzałą linię, przestało się opłacać produkować. Dla piwnego Wrocławia nastały mroczne czasy. No może nie tak bardzo, ale o tym za chwilę.

Wrocławskie browary

Wrocławskie browary dzisiaj

Obecnie we Wrocławiu piwa warzone są w 6 browarach. Każdy z nich jest browarem autorskim, z wysokimi ambicjami.

Browar Spiż

Wbrew temu, co do tej pory można było przeczytać, naprawdę ciemne czasy piwnej posuchy nie nastały nigdy. A wszystko to dzięki lokalowi, bliskiemu sąsiadowi Piwnicy Świdnickiej, który produkował piwo rzemieślnicze zanim to było modne. Browar Spiż, choć powstał w 1992 roku, jest związany ściśle z miejscem, które od 1889 związane jest z restauracją ratuszową, o podobnym profilu jak dzisiejszy Spiż. Nazwa pochodzi od nazwiska założyciela: Bohdana Spiża. Restauracja jest ważnym punktem dla wszystkich turystów, nie być na Rynku i nie skosztować, to grzech.

Browar Złoty Pies

Skoro już jesteśmy na pięknym wrocławskim Rynku, czemu nie zajrzeć do innego browaru, który od niedawna cieszy podniebienie piwoszy. Browar Złoty Pies powstał w 2015, na fali swoistego boomu na piwa rzemieślnicze i restauracyjne. O ile Spiż nawiązuje do tradycyjnego piwowarstwa, Browar Złoty Pies hołduje bardziej nowoczesnym (nie lepszym, nie gorszym) ideom, o czym świadczy fakt, że znajdziemy tu więc takie gatunki piwa, jak IPA (Indian Pale Ale).

Wrocławskie browary

Browar Prost

Kolejnym browarem na naszej piwnej mapie Wrocławia niech będzie Browar Prost. Założony przez Ryszarda Pachurę, jest projektem autorskim, o wysokich ambicjach. Nie mówi się o nim może tak dużo, jak o innych wrocławskich browarach, może ze względu na lokalizację (ul. Paprotna, niedaleko CH Marino), a może przez przyjętą filozofię produkowania solidnego rzemieślniczego piwa, „bez fajerwerków”. Inspiracją dla browaru są głównie tradycje czeskie i niemieckie. Wart odwiedzić.

Warsztat Piwowarski

Browar ten również nie należy do pierwszej linii najpopularniejszych piwnych manufaktur, co jest nieco krzywdzące, bo jest to inicjatywa ze wszech miar ciekawa. Piwa bowiem, które warzą należą do czołówki wrocławskiej piwnej rewolucji. W repertuarze znajdziemy same najpopularniejsze kraftowe warki: APA, IPA, Stout i różne ciekawe eksperymenty, jak choćby piwo z dodatkiem zielonego pieprzu i liści kaffiru. Siedziba browaru znajduje się na wrocławskim Tarnogaju, ale piwa Warsztatu Piwowarskiego znajdziemy w każdym lepiej zaopatrzonym sklepie z piwami rzemieślniczymi, jak również w wielu lokalach (jeden taki znajdziemy nawet w Górach Sowich, tj w Rzeczce…)

Browar Profesja

Mało kto, przechadzając się po ulicy Kwidzyńskiej we Wrocławiu, pomyślałby, że gdzieś tutaj mieści się browar. Browar Profesja to popularna marka, głównie z perspektywy bywalców lokalów z piwem kraftowym. Na mapie piwnego Wrocławia pojawiło się w 2015 roku, chociaż pomysł na browar narodził się 3 lata wcześniej. W ofercie browaru znajdziemy cały przekrój nowoczesnych smaków i styli, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Browar Doctor Brew

Doctor Brew to browar typu kontraktowego. Tę piwowarską inicjatywę prowadzą Łukasz Lis i Marcin Olszewski. Choć swoją siedzibę mają we Wrocławiu, tu też, w Browarze Mieszczańskim, w 2014 roku świętowali swoje huczne, jakby nie było, pojawienie się na kraftowej scenie, piwo warzą w Browarze Bartek pod Kaliszem. Piwa, jakie serwuje nam wrocławska kooperatywa to nowoczesne piwo z dużą ilością chmielu.

Browar Solipiwko

Kolejnym browarem kontraktowym jest Solipiwko. Ta dosyć oryginalna nazwa pochodzi od założyciela browaru: Wojciecha Solipiwko, doświadczonego piwowara z Wrocławia. Swoje pierwsze kontraktowe piwo uwarzył w Browarze Widawa w 2014 roku, na stałe współpracuje zaś z Browarem Zarzecze (nieopodal Szczyrku).

Browar Stu Mostów

Last but not least – browar który na dobre zadomowił się w świadomości fanów piwa, browar który powoli się staje wizytówką piwną Wrocławia, do tego zresztą aspirują same nazwy piw: WRCLW, Piwne mosty, ba, sama nazwa wskazuje na dolnośląskie proweniencję. Piwo możemy spróbować przede wszystkim w firmowym lokalu na ul. Długosza, gdzie z perspektywy piętra, możemy podziwiać cały browar. W lokalu też możemy, oczywiście, dobrze zjeść.

Postscriptum: Browar wBrew

Niewiele jeszcze o nich wiadomo. Browar wBrew to nowy browar kontraktowy, którego uroczysty debiut zaplanowany jest na 24.03.2017, choć piwa już można było spróbować na wiosennej edycji „Przeglądu dolnośląskich browarów rzemieślniczych”. Tworzony przez trzech przyjaciół: Pawła, Jarka i Michała, kolektyw piwowarski dopiero zaczynają swoją przygodę z profesjonalnym warzeniem piwa. Tylko trzymać kciuki!